dimarts, 29 de novembre de 2011

Rodó de vedella.

Avui toca una recepta d'aquelles de tota la vida.
Una recepta que l'han fet les mares, les sogres, les tietes i fin i tot nosaltres mateixes.
I encara que es veritat, que jo he passat molts anys sense fre-la, si, arriba un moment, que t'animes i la fas i un cop l'has fet, ja està, ja has begut oli, ja l'has de repetir.

També es veritat que des-de que vaig descobrir amb el "llom amb poma"  la utilitat que pot tenir l'olla exprés per fer aquestes coses, m'animo més, es molt més fàcil, molt més ràpid i molt més net (tot s'ha de tenir-en compte).

Així que animeu-vos, que es ben fàcil.



Ingredients:
1 rodó de vedella d'1.2 kg. aproximadament, 3 o 4 pastanagues, 1 ceba gran, 2 dents d'all, tomàquet triturat (o madur escaldat, pelat i tallat petit), 1/2 got de vi blanc, 1 got d'aigua, oli d'oliva, sal, pebre, 2 claus d'olor, pebre en gra i farina.

Preparació:
Salpebrem i freguem l'all per tot el rodó, arrebossem amb farina i sofregirem amb foc fort, a l'olla on ho farem. Reservem.

En la mateixa olla, amb l'oli de fregir el rodó daurarem la ceba, afegirem la pastanaga a torsos i finalment el tomàquet. Sofregirem tot bé, afegirem el vi blanc, l'aigua, la sal, els claus d'olor, i els pebres en gra.
Introduïm el rodó i posem a coure en l'olla exprés durant aproximadament mitja hora a temperatura mitjana.
Comprovarem que la carn sigui feta (si li faltés una mica acabar-ho de fer amb l'olla oberta).

Quan el rodó estigui fred el tallarem en filets el més fins possibles i ho anirem posant en la safata on ho anem a servir (que pugui anar al forn). Triturarem tots els ingredients de la salsa fins que quedi ben fina.

Posar la salsa amb el rodó en la safata i ficar al forn per escalfar-la una mica amb la carn.

El millor és fer-ho d'un dia per a un altre, però de vegades, algunes vegades jo no tinc espera.

Bon profit.

diumenge, 27 de novembre de 2011

Sopa negra, o sopa de tardor.

Torna a ser 28 i hem de fer una proposta al blog "Memòries de una cuinera".

Avui m'agradaria presentar-vos una sopa, (tot i que vist de lluny, sembli més un puré o una crema), aquesta sopa s'ha fet des de sempre a casa de la meva mare, d'on ha sortit es un misteri, però sempre ha estat per aquí, la meva germana i jo sempre li hem dit sopa negra, d'aquí el seu nom.

Espero que us agradi, suposant que la prenguem com una sopa, per allò de fer servir cullera...




Ingredients:
1/2 Kg. xampinyons, 1 paquet de moixernons secs, 1 ceba gran, 3/4 l. de caldo de pollastre, sal, pebre, oli i xerès sec (opcional).

Preparació:
Primer de tot posarem els moixernons en remull amb una mica d'aigua.
Tallarem la ceba i la sofregirem a la cassola amb una mica d'oli, entre tant netejarem molt bé els xampinyons i els tallarem a trossos grossos, quan la ceba sigui transparent els afegirem juntament amb els moixernons i els sofregirem.
Els  deixarem fins que perdin l'aigua, després afegirem el caldo, sal-pebrem i ho deixarem coure tot junt durant  uns 10 minuts.

Només ens quedarà passar la batedora fins aconseguir la textura desitjada (a mi m'agrada que quedi una mica sencera).


A l'hora de servir-ho podem afegir una cullerada de xerès a cada plat, (menys als nens, esclar).



Bon profit.



Heu vist quin davantal mes xulo m'ha regalat pel meu aniversari la meva amiga Pilar???
M'encanta, esta feta una artista.


divendres, 25 de novembre de 2011

Pasta de full farcida de cabell d'angel.

Fa dies que vaig preparar cabell d'àngel i com que a casa no es una cosa que ens entusiasmi a gairebé a ningú, no sabia que fer amb ell, fins que repassant els meus blogs amics vaig trobar resposta.
Va venir de part de la Sílvia i el seu blog "Miss Cooking", la recepta no es idèntica, però siguem sinceres i la idea va sortir d'aquí.

 



Ingredients:
1 o 2 planxes de pasta de full, cabell d'àngel, 1 ou, sucre glass.

Preparació:
Posarem les planxes de pasta de full sobre el marbre amb el mateix paper que porta perquè no s'enganxi, tallarem fent quadradets.
Anirem posant una culleradeta de cabell d'àngel en la meitat dels quadradets, pinzellarem amb una mica d'aigua o d'ou la vora de la massa i taparem amb la resta de la massa pressionant amb els dits per les vores.
Pintarem amb ou batut.

Ho portarem al forn pre-escalfat a 180º fins que la pasta de full tingui color.
Espolvorejarem abundantment amb sucre glass.

També podem repartir pinyons o ametlles laminades abans de ficar-ho al forn.

Bon profit.


dimarts, 22 de novembre de 2011

Pastís de poma.

Dissabte estava inspirada, però no tant com per fer una crema pastissera. Vaig estar ensumant per aquí i per allí i vaig decidir-me per un pastís de poma (ens encanten els pastissos de fruita).

Teníem un sopar familiar i vaig pensar... la portaré, però no, sentint-ho molt no va arribar, va morir a l'hora del cafetó, fins i tot jo vaig menjar un trosset.




Ingredients:
1 lamina de massa brisa refrigerada, 2 o 3 pomes golden, 750 ml. de llet, sucre, 1 sobre de natilles i un soplet de cuina.

Preparació:
Pre-escalfarem el forn a 200º.
En un motlle baix, estendrem la lamina de pasta brisa.

Pelarem la poma, li llevarem el cor i partirem en lamines fines. Reservarem.
En un cassó escalfarem la llet, reservant un got, on diluirem el sobre de natilles. Quan la llet comenci a bullir afegirem el sucre i remourem sense parar. A continuació tirarem la llet amb les natilles diluïdes i seguirem removent perquè no es facin grumolls, hem d'obtenir unes natilles molt espesses.

Quan tinguem les natilles les volcarem ràpidament sobre la massa brisa. A continuació posarem les làmines de poma damunt i fornejarem durant 20 minuts.

Abans de servir, espolsarem amb sucre i cremarem amb el soplet.
També podriem pincellar-la amb una mica de melmelada de préssec  diluida en uma mica de llimona.

Servirem freda.

Bon profit.

diumenge, 20 de novembre de 2011

Sofregit de tomàquet cassolà.

Això encara no ho havia fet mai, però de tant en tant una s'ha de "soltar el pelo", i fer alguna prova, encara que no sempre surtin ben (tooooots som humans i tots ens equivoquem, sobretot jo), el que passa és que les pífies no les posarem aquí, faltaria mes.

Estic feta tota una "conservera". La meva mare encara "flipa".



Ingredients:
1 ceba gran a trossos, 1 dent d'all, 1 pebrot verd, un tros de pebrot vermell, 50 ml. d'oli d'oliva, 1 Kg. tomàquets vermells, una cullerada de postres de concentrat de nyores, sal i un pessic de sucre.

Preparació:
Posarem en el got de la thermomix la ceba, l'all i el pebrot trossejat, programarem 5 segons a velocitat 4.
Afegirem l'oli i sofregirem 7 minuts a temperatura varoma i velocitat 1.
Afegirem el tomàquet, el concentrat de nyores, la sal i el sucre, programarem 20 minuts a temperatura varoma i velocitat 2. Quan acabi el temps treurem el tap de la thermomix i posarem el cistell perquè evapori més i aixi evitar esquitxades, programarem 10 minuts mes.

Com jo aquesta vegada ho he fet amb una llauna de tomàquet triturat, el que he fet ha estat posar el cistellet, sense el tap durant 45 minuts.

Si volem fer conserva, haurem de bullir uns pots de vidre per esterilitzar-los i amb el preparat encara calent els omplirem i bullirem durant 20 minuts.

Bon profit.

dimecres, 16 de novembre de 2011

Provo pizza.

Una proposta de pizza diferent, la he pogut veure en diferents blogs, es una recepta senzilla, fàcil, rapida i sorprenent.

Segur que els meus golafres la demanen mes d'una vegada.




Ingredients:
Per a la massa: 200 gr. d'aigua, 50 gr. d'oli, 1 cullereta de sal, un sobre de llevat químic, 400 gr. de farina.
Per al farcit: provolone, tantes rodanxes com a racions vulguem fer, orenga, bacó o pernil o xampinyons o rodanxes de tomàquet... o qualsevol altra cosa que se us passi pel cap.

Preparació:
Per preparar la massa posarem els líquids i la sal al got de la thermomix i programarem 1 minut, 40º, velocitat 2. Afegirem el llevat i la farina i programarem 1 minut a velocitat espiga.
Retirarem la massa del got i farem una bola.
Partirem la massa en 4 trossos (són els que surten amb aquestes quantitats) i estendrem amb el corró.


Posarem cada porció sobre un motlle que pugui anar al forn i posarem el provolone i el farciment que preferim, afegirem generosament orenga i fornejarem durant 12-15 minuts.

Bon profit.

dissabte, 12 de novembre de 2011

Coca de pa.

Aquest mes des de els blogs "Els fogons de labordeta" i "xocolata desfeta", en la seva proposta mensual pel dia 15 de Novembre ens conviden a fer pa...
El pa es un vici per a mi, m'agrada de totes maneres, i amb qualsevol acompanyament, fins i tot m'agrada sol (encara que sigui de tontos). Tot i així habitualment a casa meva no mengem cada dia, mira si es, que quan convido a dinar a la meva mare, normalment porta ella el pa (ja ens coneix de fa temps).

He estat pensant molt, i com, per la meva desgracia, no es que jo vagi gaire sobrada de fer pa, m'he decidit per una sortida clàssica i dolça, i es que la coca de pa o de forner com la coneixem per aquí, es una delicia.

Dissabte vam esmorzar bé, mooooolt bé.




Ingredients:
Per a la massa: 100 grs. de llet, 100 grs. d'aigua, 50 grs. d'oli, 400 grs. farina, 20 grs. llevat fresc, 20 grs. de sucre, sal.
Per a la cobertura: Oli, sucre, anís dolç (opcional).

Preparació:
Barrejarem els líquids amb el llevat. Afegirem el sucre, la farina i la sal. Pastarem i deixarem tapat en un lloc calid fins que dobli el seu volum.
Posarem un paper de forn en una safata, estendrem la massa amb les mans, no ha de quedar llisa, amb els dits li farem clots a tota la massa i afegirem sucre generosament i una mica d'oli.

Tornarem a deixar reposar la masa mentre escalfem el forn a 180º.

Fornejarem durant 20 minuts. 5 minuts abans de treure-la del forn l'hi podem afegir l'anís i la deixarem que fins que acabi de coure's.

Bon profit.

Ara us presento el pa que vam tastar el dissabte per dinar, 2 quilets de pa de res, esponjós per dintre i cruixent per fora, simplement fantàstic.

Llastima que no l'he fet jo. Les meves felicitacions al forner de Sant Climent Sescebes encarregat de coure aquesta meravella.

Nena, , quan vinguis a dinar a casa, el pa el portes tu, ok?


divendres, 11 de novembre de 2011

Melmelada de llimona.

Avui  endreçant el rebost he trobat aquesta melmelada i no recordava haver-la penjat al blog, he repassat les receptes i no, no la havia penjat.
Evidentment, la vaig fer fa temps (ara mateix el llimoner dóna una mica de pena, no te ni una llimona groga).

En fi, aquí la teniu. Per si a algú li interessa.




Ingredients:
750g d'aigua, 750g de sucre, 750g de llimones (nets, sense pell ni llavors), la ratlladura d'una llimona.

Preparació:
Posarem l'aigua i el sucre en el got de la thermomix i programarem 40 minuts a temperatura 100º i velocitat 1.
Després, afegirem la llimona i programarem 30 minuts, velocitat 3, temperatura varoma, amb el cistell sobre la tapa.
Quan acabi, afegirem la ratlladura de llimona i programarem uns segons a velocitat 2,5.

Si volem fer-la més fina, la posarem uns segons a velocitat 8.
Per acabar, la repartirem en tarros de vidre que haurem esterilitzat prèviament, els bullirem durant 20 minuts per fer el buit.

Bon profit.

dimarts, 8 de novembre de 2011

Cabell d'àngel.


L'altre dia a la meva sogra li van portar una cidra per fer cabell de àngel i jo, amb tot el meu morro li vaig dir: Quan ho faci em dóna una miqueta.

Caray!!! Em va portar la cidra perquè la fes jo... Mi gozo en un pozo.

Com a curiositat, les cidres és millor deixar-les uns mesos, des de la seva recol·lecció, abans de poder fer-les servir. Encara que llegint algun que un altre blog diu que això no és necessari.



 
Ingredients:
1 cidra madura, 2/3 parts del pes de la cidra cuita (sense pelar i sense llavors) en sucre, la pell d'una llimona (sense gens de part blanca), 1 pal de canyella.

Preparació:
Partir cidra a la meitat (és molt dura, podem tirar-la al terra o martellejar un ganivet per aconseguir clavar-lo).
La courem a l'olla ràpida uns 40 minuts. Deixarem refredar dins de la seva mateixa aigua.
Treure, les llavors i buidar la carn.
Deixar-los unes 12 hores en un colador, pressionarem perquè perdi tota l'aigua.

Posarem la papallona a la thermomix. Posarem la cidra escorreguda, el sucre, canyella i la pell de la llimona. Programarem 30 minuts, temperatura 100º, en velocitat 1.

Deixarem refredar d'un dia per a un altre i repetirem aquesta operació dos vegades mes.

Jo, suposo que per ser "novata" en això de fer aquest dolç, desprès de fer aquesta operació 3 dies, el quart em vaig decidir a posar-la al foc, va ser quan va acabar de fer-se i d'agafar un color molt més caramel·litzat.

Bon profit.

dijous, 3 de novembre de 2011

Lasanya.

Feia dies que no feia lasanya i l'altre dia em vaig llevar inspirada, també s'ha de dir que havia comprat unes plaques de lasanya que no necessitaven coure i tenia ganes de provar-les, be, haig de dir que no funcionen malament i treuen una feinada que deu n'hi do.




Ingredients:
16 fulles de pasta per lasanya, 750 gr de carn picada, 1 ceba, 2 porros, 1 albergínia, 1 pebrot vermell i 1 verd, 4 cullerades de tomàquet natural, sal, beixamel i formatge ratllat.

Per la baixamel: Llet a temperatura ambient, farina, mantega, oli, sal, pebre i un pessic de nou moscada.
No poso quantitats, ja que haurem de fer servir gairabé tots els ingredients varies vegades.

Preparació:
En una paella amb una mica d'oli posarem la carn picada, la sal-pebrem i deixarem que es faci a foc mig, quan la carn sigui mig feta afegirem 4 cullerades de tomàquet triturat i acabarem de sofregir. Quan sigui llest, afegirem 2 o 3 cullerades de farina, la courem una mica per que no sàpiga a farina crua i afegirem una mica de llet, sal, pebre i un polsim de nou moscada. Deixarem que s'espesseixi la beixamel, reservarem.

Mentre fem la carn, en una altre paella, també amb una mica d'oli sofregirem la ceba tallada petita, quan sigui transparent afegirem el pebrot també tallat petit, per últim afegirem L'albergínia tallada. Quan sigui tot fet repetirem l'operació anterior per fer la beixamel, reservarem.

Prepararem una beixamel posant en una cassola, una mica de mantega i una mica d'oli, afegirem 2 o 3 cullerades de farina, quan la farina sigui cuita afegirem la llet, sal, pebre i com abans un polsim de nou moscada, sense deixar de remenar, esperarem a que espesseixi fins agafar la textura desitjada.


Per muntar la lasanya, en una safata que pugui anar al forn pincellada de mantega o d'oli, posarem una capa de plaques de pasta (en el meu cas 4), una capa amb la meitat de les verdures, un altre capa de pasta, una capa amb tota la carn, tornarem a posar pasta, un altre capa amb la reste de verdures i acabarem amb una de pasta (osease, verdura + carn + verdura). Cobrirem amb la beixamel i ficarem al forn primer 15 minuts (calor a sota i a sobre), desprès afegirem el formatge ratllat i afegirem el gratinador 15 minuts més.

Bon profit.

Pollastre amb castanyes.

No havia cuinat mai amb castanyes i ha estat una molt bona experiència, primer pensava que potser quedarien massa dolces, però no, el fet de caramel·litzar-les no es nota tant. Llastima que les castanyes sem trenquessin, amb el que em va costar pelar-les...

Va ser part del sopar que vaig preparar per la castanyada, no es habitual a casa meva preparar un sopar "de veritat" per aquesta data, però "me lian" i de quina manera...




Ingredients:
1 pollastre fet cambres, 2 cebes, 20 castanyes, 2 cullerades de ras el hanout, 250 ml de brou, oli d'oliva i surt. 250 g de sucre i 150 ml d'aigua per fer el almívar.


Preparació:
Primer farem un tall en les castanyes, les escaldarem no més de 5 minuts i quan siguin fredes les pelarem i reservarem.

Prepararem l'almívar, barrejarem el sucre i l'aigua i quan espesseixi una mica afegirem les castanyes pelades. Caramel·litzarem uns 5 minuts.
 
Barrejarem el ras el hanout amb la sal i l'oli. Pinzellarem amb aquest preparat el pollastre i el deixarem macerar com a mínim 1 hora.
Posarem el pollastre en el forn a 180º uns 20 minuts perquè comenci a daurar-se. Afegirem les cebes tallades a trossos grans i el brou perquè no s'assequi. Fornejarem uns 30 minuts més en el forn. Quan sigui gairebé llest treurem la safata del forn i col·locarem el pollastre en una cassola de fang, passarem el brou i la ceba al got de la batedora, triturarem i posarem el brou a la cassola amb el pollastre.
Afegirem les castanyes i cuinarem fins que el pollastre sigui llest i la salsa s'espesseixi .

Bon profit.