dilluns, 24 de gener de 2022

Concentrats

Avui venim amb un bàsic entre els bàsics de les nostres cuines, i si sou com jo, poc aficionades a les pastilles de caldo concentrades, aquesta recepta us agradarà i si no, ja m'ho direu.Concentrat de pollastre.

Ingredients:
300 gr. de contracuixes de pollastre sense pell ni ossos tallats en trossos, 200 gr. de verdures variades (per ex. Api, nap, ceba, all, porro) tallats en trossos, 4 branques d'herbes fresques variades (per ex. Romero, farigola, julivert, només les fulles), 150 gr. de sal grossa, 100 gr. de vi blanc, 1 fulla de llorer seca, 1 clau.


Preparació:
Posarem el pollastre en el got i picarem 5 seg. a velocitat 7. Reservarem.

Posarem en el got les verdures i les herbes i trossejarem 10 seg. a velocitat 5.

Baixarem els ingredients cap al fons del got, afegirem la sal, el vi blanc, la fulla de llorer, el clau i el pollastre picat reservat.

Posarem la tapa anti-equitxades si tenim la TM6 o el cistellet sobre la tapa en lloc del cubilet si tenim qualsevol de les altres TM. Així evitarem esquitxades.

Programarem 25 minuts en Varoma i velocitat 2. La mescla espessirà i s'assecarà bastant.
Posarem el cubilet i triturarem 1 minut a velocitat 4-7.

_________________________________________________________________

Concentrat de Verdures.

Ingredients:
200 gr. d'api tallat en trossos, 250 gr. de pastanaga tallada en trossos, 100 gr. de ceba tallada en dues, 100 gr. de tomàquet tallat en trossos, 150 gr. de carabassó tallat en trossos, 1 gra d'all, 50 gr. de bolets frescos, 1 fulla de llorer seca, 6 branques d'herbes fresques variades només les fulles, 4 branques de julivert fresc, 120 gr. de sal grossa, 30 gr. de vi blanc sec, 1 cullerada d'oli d'oliva.

Preparació:
Posarem en el got l'api, la pastanaga, la ceba, el tomàquet, el carabassó, el gra d'all, els bolets, la fulla de llorer, les herbes fresques i el julivert i, amb ajuda de l'espàtula que ficarem pel bocal, trossejarem 10 seg. en velocitat 7.

Baixarem els ingredients cap al fons del got. Afegirem la sal grossa, el vi blanc i l'oli d'oliva.

Posarem la tapa anti-esquitxades si tenim la TM6 o el cistellet sobre la tapa en lloc del cubilet si tenim qualsevol de les altres TM. Així evitarem esquitxades.

Programarem 35 minuts temperatura Varoma i velocitat 2. La mescla espessirà i s'assecarà bastant.

Posarem el cubilet i triturarem 1 minut a velocitat 4-7.

Ho posarem en un pot hermètic i deixarem refredar.

_________________________________________________________________
Concentrat de peix.

Ingredients:
400 gr. de llagostins crus, 300 gr. de peix blanc en trossos, 240 gr. de sal grossa.

Preparació:
Llevarem el cap i les closques de llagostí, les posarem en el got i les trossejarem 3 segons en velocitat 4. Bolcarem en un colador de malla fina amb un bol sota per a recollir tot el brou (pressionarem amb el revers d'una cullera). Reservarem.

En el got net afegirem el brou reservat, els cossos dels llagostins i el peix, triturarem 10 segons a velocitat 6.

Afegirem la sal i programarem 18 minuts, varoma i velocitat 1 posarem la tapa anti-esquitxades si tenim la TM6 o el cistellet sobre la tapa en lloc del cubilet si tenim qualsevol de les altres TM. Així evitarem esquitxades.

Passat el temps, posarem el cubilet i triturarem 15 segons a velocitat 7. Amb l'espàtula baixarem els ingredients i tornarem a triturar 15 segons a velocitat 7.

Ho posarem en un pot hermètic i deixarem refredar.

_________________________________________________________________


Podem guardar-ho així en el frigorífic, o fins i tot congelar-lo.
Encara que avui anirem una mica més enllà.

_________________________________________________________________


Quan estigui completament fred, ho estendrem en una safata de forn amb un paper d'enfornar, ha de quedar molt fi, ficarem en el forn pre-escalfat a 170º durant 35 minuts, quan hagi passat el temps baixarem el forn a 120º durant 15 minuts.

Quan sigui fred, ho triturarem uns segons a velocitat 7.

Controlarem el forn durant la cocció, si veiem que es torra massa per algun costat, el taparem amb paper d'alumini.

Bon profit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada