dijous, 3 de gener de 2019

Tortell.

Sembla una recepta llarga i feixuga, però no, ja veureu que quan comenceu a practicar-lo no podreu parar.

Nosaltres, el mengem després del dinar del dia de reis, i el fornejo el mateix mati de reis, la tarda anterior abans d'anar a veure la cavalcada de reis (imprescindible a casa meva) faig la massa mare i la massa i el deixo llevant unes 5-6 hores, quan torno li dono la forma i el fico a la nevera tota la nit, al mati, el deixo fora que s'atemperi i al forn, BRUTAL!!!





Ingredients:

Massa mare:70 gr de llet, 10 gr de llevat fresc, 1 culleradeta de sucre, 130 gr de farina de força.
Massa: 120 gr de sucre, 6 tires de pell de llimona (sense part blanca), 8 tires de pell de taronja (sense part blanca), 60 gr de llet, 70 gr de mantega, 2 ous, 20 gr de llevat fresc, 30 gr d'aigua d'atzahar, 450 gr de farina de força i un pessic de sal.
Decoració: 1 ou batut per pintar-l'ho, atmetlla laminada, sucre i si volem podem posar fruita escartxada.

Preparació:
Per fer la massa mare, posarem tots els ingredients al got de la thermomix i mesclarem 15 seg. a velocitat 4. Retirarem del got i farem una bola, la introduirem en un bol i la cubrirem d'aigua templada.

Quan floti, estarà llista per fer-la servir (uns 15 minuts).

Per fer la massa, posarem al got (net i sec) el sucre, la pell de la llimona i de la taronja. Triturarem 20 segons a velocitat 10.

Baixarem el sucre al fons del got, afegirem la llet, la mantega, els ous, el llevat, l'aigua d'atzahar, la farina, la sal i la massa mare. Mesclarem 30 seg. a velocitat 6 i amasarem 3 minuts a velocitat espiga.

Deixarem llevar al mateix got fins que surti per el bocal (potser un llevat llarg).

Un cop llevat, desgasificarem la massa dintre del got i tornarem a amassar 1 minut mes a velocitat espiga.

Treurem la massa del got i la posarem en una safata de forn amb un paper enfarinat i li donarem forma de bola i la deixarem el mes llis possible. Per fer el tortell, ficarem els dits pel centre de la bola i la anirem obrin. Hem d'e aconseguir un forat molt gros (després es tancara).

1ª Manera
Pintarem amb ou batut i decorarem al gust, jo amb atmetlles laminades i sucre torronat.

Deixarem repossar fins que dobli el seu volum.

Preescalfarem el forn a 200º i fornejarem a aquesta temperatura 5 minuts i 15 minuts més a 180º. Deixarem refredar sobre una reixeta.

2ª Manera
Pincellarem el tortell amb oli o llet, el cobrirem amb un film i el ficarem a la nevera fins el matí seguent.

Al matí, el treurem de la nevera (ja haura llevat), el pincellarem amb ou batut i el decorarem al nostre gust AMB MOLTA CURA!!! NO VOLEM DESINFLAR EL NOSTRE TORTELL!!! El deixarem atemperar mentres preescalfem el forn i fornejarem a 200º durant 5 minuts i 15 minuts més a 180º. Deixarem refredar sobre una reixeta.

Si preferim farcir-lo, ho farem quan sigui fred.

Bon profit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada