divendres, 22 d’abril de 2011

Potatge de quaresma.

Mai he estat molt de missa, tampoc em sembla malament que la gent ho sigui, però tal com vaig dir al començar aquet blog m'agrada mantenir les tradicions o costums i total, si m'agrada el plat i vull fer-lo un dia, per que no en divendres sant?


El "gusanillo" va venir de casa de la meva cunyada, que fa un de cigrons que "quita er sentio", però a casa ens agrada més el de mongetes del ganxet, per descomptat.

No dire mentides, entretingut és una estona, però no és difícil i us puc assegurar que val la pena, espero que us animeu ha fer-ho i per descomptat que us agradi.





Ingredients:
Pel potatge:
300 gr. de mongetes del ganxet, 1 ceba picada + 1 per coure les mongetes, 3 tomàquets (o tomàquet natural triturat) + 1 per coure les mongetes, 1 all, 2 cullerades de cafè de pimentó dolç, pebre negre, julivert picat, oli d'oliva, llorer, sal i el brou de coure les mongetes.
Per les mandonguilles:
1 kg. de bacallà (que es quaresma), 1/2 ceba picada, 2 ous, 1 llesca de pa de motlle sense escorça mullada en llet, 2 cullerades de pà rallat, 1 dent d'all, oli, sal i julivert picat finet.


Preparació:
Anem a pams.
Primer posarem a l'olla exprés les mongetes que tindrem en remull des del día anterior, juntament amb el tomàquet madur, la ceba (sencera) i la fulla de llorer, tancarem l'olla i quan comenci a sortir vapor uns 5 o 7 minuts.
Si quan obrim l'olla estàn una mica dures les deixarem mes estona ja amb l'olla oberta.

Segón, les mandonguilles, netejar, filetejar i treure la pell del peix, esmicolar-ho, amb cura de treure-li les espines que pugui tenir, reservarem en un vol. En una paella posarem la ceba i l'all tallats petits, fins que hi siguin ben sofregits, els afegirem al peix (sense oli), al costat de la resta dels ingredients. Barrejarem amb les mans fins a obtenir una massa amb la qual poder fer les mandonguilles.
Fer les mandonguilles, passar-les per farina (sense excés) i fregirlas un parell de minuts en oli molt calent, reservarem.

Tercer, en una cassola amb una mica d'oli de fregir les mandonguilles, sofregirem la ceba, el tomàquet i l'all tallats molt fins, quan sigui llest, afegirem les espècies, sofregirem un moment i afegirem les mongetes del ganxet cuites la fulla de llorer i part del brou de coure-les (reservarem la resta per si necessitem més). Només ens faltarà afegir les mandonguilles i cuinar tot junt uns 10 o 15 minuts.

Bon profit.


Sempre he cregut que la setmana santa i les seves processons són per viure-les d'una manera especial, que has de conèixer-ho des de petit per sentir el que els demès senten, una vegada mes estic equivocada, si busco una mica en el fons, trobo coses que des de fa molts anys m'han posat la carn de gallina. Aquí teniu un exemple...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada