dissabte, 9 de març de 2013

Panets.

Segueixo amb el meu monogràfic del pa, potser se us fa avorrit, però us puc assegurar que jo estic passant-m'ho d'alló mes bé. 

Aquesta recepta ve directament del blog "Alfriston Cottage".

Les llavors son comprades a "El Rebost de la Juliette", a Vilassar de Mar.




Las mides son d'un got de 250 ml.

Ingredients:
3 gots de farina, 1,5 cullerada de postre de sal, 1/2 culleradeta de llevat de forner en pols (o mitja pastilla de llevat fresc), 1 cullerada d'oli d'oliva, 1'5 gots d'aigua, 1 ou, Llavors de sèsam.

Preparació:
En un bol gran barrejarem la farina, la sal i el llevat (si fem servir llevat fresc l'esmicolarem amb la farina). Ho barregem tot fins que tots els ingredients siguin integrats.

Afegirem l'oli, l'aigua i remourem amb una espàtula de silicona, fins que no quedi farina seca. Taparem el bol amb film de cuina i deixarem reposar sobre el marbre unes 12 hores. Jo el vaig preparar a la nit i els vaig deixar fins l'endemà.

Posarem  la massa fermentada sobre el marbre de la cuina ben enfarinat amb l'ajuda de l'espàtula (no us espanteu del tamany). Tenim una massa molt enganxifosa, ens enfarinarem bé les mans.

Enfarinarem també per sobre per a poder manipular-la, li donarem uns copets amb la ma oberta per intentar aplanar-la una mica i donar-li una forma rectangular.

Plegarem la massa en tres trossos per la seva part més llarga i després fer el mateix en el sentit contrari fins acabar amb una forma similar a un quadrat (el meu amic google ho explica fantàsticament be aquí). Li donarem la volta per deixar la unió de la massa a la part de sota i amb les mans intentarem donar-li forma de bola.

Tallarem amb la mateixa espàtula en 3 o 4 trossos depèn si volem fer 6 o 8 panets. Donarem forma de bola a cada una de les parts, tornarem a tallar en 2 trossos més cadascuna.

Donarem a cada porció de massa la forma desitjada (bola o barreta) i les col·loquem a una safata de forn sobre un tros de paper de cuina. Un cop les tinguem totes a punt les taparem amb un drap de cotó i deixarem llevar una hora més.

Pre-escalfarem el forn a 230º una mitja hora. 

Passat aquest temps destaparem els panets, els pintarem amb una mica d'ou batut amb un cullerada sopera d'aigua. Posarem les llavors de sèsam per sobre i els hi farem un tall al mig.

Posarem els panets al forn a mitja alçada i els courem durant 15 minuts.




Bon profit.

dimarts, 5 de març de 2013

Coca de recapte amb calçots.

Hi ha alguna cosa mes nostre que la coca de recapte... si ja ho se hem direu, la crema catalana, els calçots  el xató, el pa amb tomàquet,... si, si, si, però jo avui us porto la coca de recapte, mes típica d'uns llocs que d'altres però que es pot trobar gairebé per tot el país...



Ingredients:
60 ml. d'oli d'oliva, 40 gr. de mantega, 100 gr. d'aigua, sal, 300 gr. de farina de força, 1  sobre de llevat químic, uns calçots cuits, 2 llaunes de tonyina amb oli, una mica de salsa romesco i unes olives negres.

Preparació:
Posar el forn a escalfar a 180º.

Per fer la massa: Posarem al got de la thermomix l'oli, la mantega i l'aigua i programarem 1 minut a 40º, velocitat 2.
Afegirem la farina, el llevat i la sal, programarem 15 segons en velocitat 2.
Traurem la massa del got sobre el marbre enfarinat, l'estirarem amb l'ajuda del corró i posarem sobre una safata de forn.

Repartirem una mica de la salsa per sobre de la massa, repartirem els calçots, la tonyina escorreguda i per últim posarem les olives.

Enfornarem amb calor a dalt i a baix durant 30 minuts o fins que veiem que la massa esta cuita.

Bon profit.

dissabte, 2 de març de 2013

Iogurts de beure.

L'altre gran estrella de la meva nevera acompanyant els iogurts, es aquesta que avui us presento, els actimels, dir-vos que a mi, els pacs familiars, s'em quedem petits. De totes maneres, jo no ho havia preparat mai, si els agrada, m'estalviaré una pasta...






Ingredients:

1 litre de llet (jo la he posat descremada), 3 o 4 cullerades de sucre moré, 1 ampolleta d'actimel.

Preparació:
Posarem la llet en el got de la thermomix i programarem 3 minuts a temperatura 90º i en velocitat 2. 
Quan acabi el temps, traurem la temperatura i afegirem el sucre, l'actimel i programarem 15 segons a velocitat 2. 

Deixarem la barreja dintre del got de la thermomix, i la taparem amb una manta, ho deixarem reposar 8 hores. 

Passat aquest temps, ja podrem passar-ho a una ampolla de vidre i a la nevera, quan sigui fred, estarà llest per prendre-ho, després de remenar-ho be.

Bon profit.