dimecres, 27 de juny de 2012

Gelat de mató amb mel.

Aquest mes, des de el blog "Memòries d'una cuinera", ens conviden a fer mel i mató, a mi m'agrada especialment aquest postre, i no es que sigui res ni molt elaborat ni res molt espectacular, però trobo que te un toc especial.

Com us el presento avui no l'havia fet mai, i bé que responguin els catadors oficials si el repetirem o no...




Ingredients:
250 gr. de mató, 200 gr. de sucre,  250 gr. de llet, 250 gr. de nata i una mica de mel.

Preparació:
Posarem la llet amb la nata i el sucre en un cassó al foc, ho posarem fluixet fins que arrenqui el bull, que l'apartarem del foc i afegirem el mató, ho barrejarem enèrgicament fins obtenir una mescla homogènia.

Ho passarem pel xino i ho ficarem a la nevera unes hores.

Quan sigui ben fred, connectarem la geladora i avocarem la mescla, ho tindrem fins que el gelat agafi cos.

Si l'hem de guardar per un altre dia, el passarem a un recipient i al congelador, només cal treure'l una estoneta abans de menjar-lo.

Quan el presentem, ho farem amb una mica de mel per sobre.

Bon profit.

diumenge, 24 de juny de 2012

Coca de Sant Joan.

Aquesta es sense dubte la estrella de la meva revetlla, ni fruites confitades, ni cabell d'àngel, ni nata, res de res, la coca per excel·lència a casa meva, es la de crema. 



Ingredients:
Per fer la crema pastissera: 100 gr. de sucre, 500 gr. de llet sencera, 50 gr. de "Maicena", 3 ous (o 6 rovells) i una cullerada de sucre vainillat.

Per fer el brioix: 150 gr de llet, 1 pessig de sal, 50 gr de sucre, 50 gr de mantega a temperatura ambient, 3 rovells d'ou, 20 gr de llevat fresc, 400 gr de harina i dos cullerades de sucre vainillat.

Preparació:
Per fer la crema pastissera:
Posarem tots els ingredients al got de la thermomix i programarem 5 minuts (al llibre posa 7) a 90º i velocitat 4.
Traurem la crema a un bol i reservarem coberta amb film, la deixarem refredar.


Per fer el brioix:

Introduirem en el got de la thermomix, la llet, la sal, el sucre i la mantega, programarem 1 minut a 40º, velocitat 2.Afegirem els rovells, el llevat i barrejarem uns segons en velocitat 2. Afegirem la farina i programarem 15 seg. a velocitat 6 i després amassarem 2 minuts a velocitat espiga.

Traurem la massa del got amb les mans mullades d'oli, espolsarem una mica de farina. Li donarem la forma desitjada i la posarem a la safata del forn amb un paper, deixarem llevar en un lloc càlid fins que dobli el seu volum, un cop hagi llevat pintarem amb ou batut i decorarem amb la crema pastissera, les cireretes i sucre (humit amb unes gotes d'aigua) i fornejarem a 200º amb el forn pre-escalfat fins que estigui daurada (uns 20 minuts).

Bon profit.

dissabte, 23 de juny de 2012

Arròs amb bacallà a l'estil de Villamartín.

Tinc una bona amiga, Vilassarenca del tot, però amb família en un poblet de Cádiz anomenat Villamartín, jo no he anat mai, però he sentit molt a parlar, sobre tot als Setembres, després de les vacances, que si molletes, que si huevos glaseados, que si manteca colorá (veneno, veneno...).

Be, l'altre dia, treballant (es companya de feina), em va explicar que la seva cosina, havia sortit en un programa de cuina de Canal Sur, explicant les excel·lències del producte estrella del seu poble, els espinacs, i clar, arribar a casa i buscar va ser tot un.

Després de veure la recepta no m'hi vaig poder estar... us he dit que m'agrada el bacallà... 





Ingredients:
Espinacs frescos, 4 trossos de bacallà fresc, 250 gr. de llagostins, 500 gr. de calamars nets, 1 got d'arròs, 2 porros, 4 dents d'all, 1 pebrot verd, mig got de vi blanc, oli i sal.

Preparació:
Pelarem els llagostins crus, els reservarem. Daurarem les peles dels llagostins en oli, cobrirem amb aigua i salarem. Deixarem coure 20 minuts a foc suau.

En la paella on farem el arròs, daurarem els lloms de bacallà amb una gota d'oli,  s'acabaran de fer després,reservarem. També passarem els llagostins pelats per la paella, reservarem.

Picarem els porros i els ofegarem amb 4 dents d'all picats i el pebrot verd trossejat petit. Afegirem els calamars tallats en trossos,salarem, sofregirem i afegirem el vi blanc. Deixarem reduir.

Colarem el brou dels llagostins, afegirem les fulles dels espinacs i triturarem fins a aconseguir un brou verd.

Posarem aquest brou a la paella i quan comenci a bullir, afegirem l'arròs.

Incorporar els llagostins pelats a l'arròs, remourem bé i col·locarem el peix damunt, taparem i retirarem del foc. Perquè el peix s'acabi de cuinar amb la calor.

Servirem i gaudirem.

Bon profit.


dissabte, 16 de juny de 2012

Tomàquets farcits d'amanida de blat.

Aquest es el segon repte enfogona't en el que participo, i haig de reconeixer varies coses, que no havia fet servir en la meva vida el blat (que no fos en farina, clar...), que no serà l'última vegada que el faré servir i que a mi, aquest tipus d'amanides ara que tenim la calor aquí m'encanten, total que he m'ho he passat pipa, tant a l'hora de fer-lo com a l'hora de menjar-lo. Així dons haig de donar les gràcies als blogs "Tapa't... de tapes" i "Quins fogons" per fer-me probar coses noves.


Ingredients:
100 gr. de blat (jo l'he trobat de la marca nomen), pebrot verd, vermell, una ceba tendra, 4 tomàquets d'amanida sal pebre i una vinagreta verda.

Preparació:
Courem el blat tal com indica el fabricant, l'escorrerem, el refrescarem una mica sota l'aigua freda, reservarem.

Obrirem els tomàquets i els buidarem, els reservarem. Agafarem la carn del tomàquet i la picarem tota ben petita descartant les llavors, la deixarem una estona en un colador per que deixí anar tota l'aigua que tenen. 

Picarem la resta de verdures ben petites, les mesclarem amb el blat i el tomàquet.

Sal pebrem els tomàquets per dintre i farcirem amb l'amanida, posarem per sobre la vinagreta i servirem ben fresquet.

Bon profit.

divendres, 15 de juny de 2012

Mojito.


Em direu beoda, però no, de veritat...

Es dia 15 (com pasa el temps), i tenim un nou repte, es dia 15 i com sempre arriva la recepta del 15, aquest mes desde "Els fogons de la bordeta" i "xocolata desfeta" ens conviden a fer còctels, ja tenim la calor aqui, i una nit a la terrassa amb amics, sempre passa millor amb un bon còctel.

Aquest any m'estic interesant per la caipirinya (es el que beuen els pirates, i arribaran ben aviat), però encara haig de fer pràctiques, llavors us deixo la meva especialitat, els mojitos, cada vegada en se més...




Ingredients:
Menta (importantíssim), sucre morè (necessari), rom negre (o blanc, però millor el negre) aigua amb gas i gel, molt de gel picat.

Preparació:
Posarem a cada got unes fulles de menta fresca (la podeu comprar, però millor un test...), 1 o 2 cullerades de sucre morè (depèn de lo llaminers que sigueu), tallarem les puntes
de la llima i la partirem en trossos, posarem mitja llima en cada got.

Ara ve la part important dels meus mojitos, amb una mà de morter, picarem bé tot el contingut del got, la menta es trenca, però és el que li dóna un toc especial.

Omplirem el got amb gel picat, ara podem trobar-lo en molts supermercats, però jo ja m'havia comprat una picadora manual de gel. Afegirem el rom, mes o menys, al gust de cadascun i acabarem d'omplir amb l'aigua amb gas.

Ja només queda decorar amb unes fulles de menta, una rodanxa de llima i una palleta, això si negra.

Bon profit o bona estona...

dissabte, 2 de juny de 2012

Tarta de mojito.

Lo dicho, no paro de cuinar... i aquesta sembla la manera perfecta d'acabar un bon dinar.





Ingredients:
Per la base: 200 gr. de galetes digestive, 50 gr. de mantega, rom.
Per al farciment: 1 sobre de gelatina neutra, 300 gr. de formatge crema, 2 llimes (el suc i la ratlladura), 125 gr. de sucre morè, 100 ml. de rom, 200 ml. d'aigua, 15 gr. fulles de menta.
Per a la coberta: 1 paquet de gelatina de llimona, 400 ml. d'aigua i unes gotes de colorant blau.

Preparació:
Per fer la base de galetes, les triturarem i les barrejarem amb la mantega gairebé líquida, hi afegirem una mica de rom (a gustos, podem no posar-ho, de preferir-ho). Barrejarem molt bé fins que quedi una massa homogènia. Folrarem la base d'un motlle desmuntable amb paper de forn, estendrem la galeta, ens ajudarem del dors d'una cullera, prensaremos bé i deixarem una estona a la nevera mentre fem el farciment perquè s'endureixi.

Posar en el got de la thermomix el rom, l'aigua i el sucre i programarem 5 minuts a 80 º en velocitat 2. Afegirem la menta, la ratlladura i el suc de les llimes, programarem 20 minuts a 80 º en velocitat 2. Deixarem refredar i colarem.

Tornarem a posar el líquid al vas, afegirem la gelatina i programarem 2 minuts a 60 º  i velocitat 4. Acabat el temps afegirem el formatge i programarem 2 minuts a velocitat 3.
Quan sigui tebi (abans que espesseixi), el posarem en el motlle, a sobre de la galeta. 

Ficarem a la nevera unes hores perquè agafi cos.

Per acabar, dissoldrem la gelatina de llimona a la meitat de l'aigua bullint, hi afegirem la resta de l'aigua freda, remenem bé. Posarem unes gotes de colorant blau, que juntament el groc de la gelatina, ens quedarà verd.
Deixarem entibiar abans de posar-la sobre el pastís.

Deixarem refredar unes hores a la nevera, el millor és fer-la d'un dia per l'altre.

Bon profit.

divendres, 1 de juny de 2012

Iogurt natural.

Estic estressada, i quan estic estressada cuino, total, que porto una temporada que no paro de cuinar...



Ingredients:
1 iogurt natural, 1 litre de llet , 2 o 3 cullerades de sucre, 4 cullerades de llet en pols desnatada.

Preparació:
Encendre el forn a 50º i quan arribi a la temperatura desitjada l'apagarem.

Posarem la llet al got de la thermomix, afegirem el iogurt natural, el sucre i la llet en pols, programarem 4 minuts a 45º.

Omplir els pots de vidre amb el preparat, els taparem, si no tenim tapa ho farem amb film i els posarem tapats amb una manta polar a la safata del forn. Els Introduirem al forn que ja tindrem apagat, els tindrem així tapats entre 10 i 12 hores.

Passat el temps els traurem del forn i els ficarem a la nevera.

Jo vaig posar la llet descremada, el sucre morè (2 cullerades), i el iogurt era un actimel de cullera.

Bon profit.