diumenge, 29 d’abril de 2012

Mongetes amb cloïsses.

Tinc al soci reivindicatiu, no fa mes que demanar...




Ingredients:
400 gr. de mongeta blanca, 500 gr. de cloïsses, 1 ceba, 1 tomàquet madur, 2 alls, oli, julivert,  pimentó dolç i sal.

Preparació:
Courem les mongetes, les haurem de posar a remull el dia abans, i les courem com tinguem costum, jo les faig a l'olla exprés, amb una ceba, un tomàquet i una fulla de llorer.

Col·locarem les cloïsses en un bol amb aigua freda i un grapat de sal, per netejar-les de sorra. Farem una picada amb els alls, el julivert i una mica de sal, reservarem.

En una paella, posarem una mica d'oli i sofregirem la ceba picada ben petita i el tomàquet ratllat. Afegirem una cullaradeta de pimentó, li donarem dos voltes, afegirem les mongetes, la picada, les sofregirem una mica, afegirem les cloïsses i una mica del caldo de coure les mongetes (com un got, no mes), courem fins que les cloïsses s'obrin.

Bon profit.

divendres, 27 d’abril de 2012

Carquinyolis.

Aquest mes les noies del blog "memòries d'una cuinera" ens han propossat fer carquinyolis, jo, si haig de ser sincera, no els habia fet mai i no he menjat gaires tampoc, per això m'he inclinat per fer un clàssic (o casi...), per alló de que per começar, fem-ho facilet, deunidó el que els ha agradat als encarregats dels tastets de casa meva.





Ingredients:
300 g de farina integral, 80 gr. de sucre moré, 2 ous, 1/2 sobre de llevat químic, un pessig de sal, 100 g d’avellanes crues, 50 gr. de xocolate en gotes, un rajolí d'oli i un rajolí de aroma de vainilla. 

Preparació:
Posarem el forn a 180 º per qué vagi escalfant-se.Primer de tot posarem els ous i el sucre al got de la thermomix amb la "papallona", programarem 1 minut a velocitat 3.
Traurem la "papallona".Afegirem la resta d'ingredients, exceptuant les avellanes i la xocolata, programarem 30 segons a vel 6.
Afegirem les ametlles i la xocolata, programarem 30 segons a velocitat espiga.
Traurem la massa del got amb les mans tacadas d'oli, farem dues tires d’uns 5 cm d’ample i 1,5 cm d’alçada. Les posarem sobre una safata de forn amb un paper i les ficarem al forn uns 25 minuts.
En acabar el temps els treiem i farem llesques de 1 cm. de gruix. Les tornarem a posar a la safata i les ficarem al forn uns 5 minuts mes, han de quedar enrossides.

Les traurem del forn i les deixarem refredar sobre una reixa.

Bon profit.

dijous, 26 d’abril de 2012

Púding de tonyina.

Avui us presento un plat estiuenc, estiuenc, ideal per preparar el dia abans i menjar-lo després de tornar de la platja. Els nens se'l mengen la mar de be, com a mínim els meus, que ja es molt.




Ingredients:
200 gr. de tonyina escorregut, 400 gr. de palets de cranc, 5 ous, 400 gr. de llet evaporada, 6 pebrots del piquillo, un pessic de sal, una mica de pebre, maionesa per cobrir-lo.

Preparació:
Folrarem un motllo de cake amb film transparent.
Al got de la thermomix, posarem el cranc, programarem 4 segons a velocitat 4. Reservarem la meitat. Als que queden al got afegirem els ous, la llet, la tonyina i els pebrots, la sal i el pebre, programarem 7 minuts a 90º i velocitat 5.

Quan acabi afegirem el cranc reservat i remenarem amb l'espàtula i posarem al motllo, allisarem per sobre, picarem una mica per evitar les bombolles d'aire, taparem amb film i ficarem a la nevera, com a mínim 3 o 4 hores, encara que molt millor d'un dia per l'altre. 

Desmotllarem i cobrirem amb una maionesa lleugera, decorarem al gust i servirem ben fred.

Bon profit.

dimarts, 24 d’abril de 2012

Pa de Sant Jordi.


Ahir dia 23 d'Abril els catalans vam celebrar Sant Jordi, segons diu la llegenda, un cavaller va matar el drac quan aquest havia de devorar una princesa (això es una versió molt reduïda), de la sang del drac, va nèixer un roser. Segons la llegenda, aquest lloc el podem trobar davant mateix de les muralles de Montblanc. Anys desprès, van arribar els llibres. 

Aquest dia es un dia especial, es un dia per gaudir d'un bon passeig, l'ideal son les Rambles de Barcelona, encara que totes les poblacions es vesteixen de festa, de banderoles, de llibres i de roses, es el dia que els catalans celebrem el dia dels enamorats. S'ha d'acabar el dia rebent una rosa del teu enamorat, marit, company, amic especial... així mateix nosaltres hem de regalar un llibre, a tots els nostres amors, promesos, marits, i fins i tot fills.




Ingredients:
500 gr. de farina de força, 250 ml. de llet sencera, 50 gr. de sucre, 1/2 culleradeta de sal, 1 sobre de llevat per fer pa, 50 gr. de mantega, 2 rodanxes de sobrassada, uns pels de safrà i llet per pinzellar el pa.

Preparació:
Posarem la llet, el safrà, la mantega i el sucre al got de la thermomix i programarem 2 min a 40º i velocitat 2. Afegirem el llevat i programarem 5 seg. a velocitat 3.
Incorporarem la farina i la sal i pastarem 15 seg. a velocitat 6 i seguidament, programarem 3 min. a velocitat espiga.

Retirarem la massa del got i la dividirem en dues parts. Posarem una part en un bol amb una gota d'oli, posarem al got de la thermomix l'altre meitat de la massa i la sobrassada (que  haurem escalfat al microones uns segons), pastarem 1min. a velocitat espiga. Traurem  la massa del got,  i l'introduirem, com l'altre, en un altre bol. Deixarem reposar les dues masses fins que dupliqui el seu volum (1 hora aproximadament).

Dividirem la massa groga en cinc parts i la vermella en 4 parts. Farem barretes i les col·locarem a una safata que pugui anar al forn folrada amb un paper, intercalarem els colors formant els colors de la senyera.

Deixarem reposar entre 45 min. i 1 hora en un lloc càlid i sense corrent d’aire. Pre-escalfarem el forn a 200º. Pinzellarem el pa amb llet i posi al forn uns 20-25 min.

Dintre del forn posarem un bol amb aigua per aconseguir que el pa quedi cruixent.

Deixarem refredar sobre una reixeta.

Bon profit.

dilluns, 23 d’abril de 2012

Coca vegetal.

Sopar de Divendres, demanen pizza, de formatge? No, jo la prefereixo de verdures, els nens s'encaparren amb la de formatges, però al final si ens descuidem els grans no tastem la vegetal. 

Per fer la massa he recuperat la que faig a la coca de trampó, m'agrada més, es més pa i més cruixent.




Ingredients:
La massa igual que "aquesta", tomàquet madur, espàrrecs verds, carbassó, mozarella fresca, orenga i una mica de tomàquet natural ratllat.

Preparació:
Primer de tot netejarem els espàrrecs i els saltejarem una mica a una paella amb una gota d'oli. Reservarem.

Tallarem el carbassó i el tomàquet a rodanxes finetes, salarem i reservarem.

Farem la masa com s'indica a la recepta, quan la  tinguem estirada dins la safata del forn la pincellarem amb el tomàquet triturat.
Repartirem la verdura per sobre, espolvorejarem amb orenga i posarem la mozarella per sobre tallada a trossos.

Quan tinguem el forn calent la fornejarem a 200º fins que les verdures siguin daurades i la massa cuita.

Bon profit.

dimarts, 17 d’abril de 2012

Tarta de fruita i formatge.

Ahir dilluns va ser l'aniversari del Rubèn, i això s'ha de celebrar, un fa 14 anys un cop a la vida, aquesta vegada he fet una tarta de fruites, encara que jo se que a ell li hagués agradat mes un bon pastis de xocolata. De totes maneres, al no ser un farcit de crema pastissera, i tenir un suau sabor a llimona, resulta una tarta refrescant ara que sembla que si, que ja s'acosta la caloreta.




Ingredients:
1 placa de pasta de full,150 gr. de sucre, la pell d'una llimona (com sempre, només la part groga), 200 gr. de nata per muntar, 200 gr. de formatge crema, 20 gr. de maicena, 4 ous i 50 gr. de mantega, plàtans, kiwis i maduixots (per exemple).
La glassa la farem amv 50 gr. de sucre, 50 gr. d'aigua i unes gotes de llimona.

Preparació:
Estenem lapasta de full en un motllo, presionarem bé els laterals, per`què agafi bé la forma, Posarem un pes al fons per evitar que la masa pugi. La fornejarem a 200º uns 10-15 minuts.Reservarem.

Amb el got de la thermomix sec, polvoritzarem el sucre 30 segons a velocitat progressiva 5-7-10. Afegirem la pell de lallimona i tornarem a programar 1 minut a velocitat progressiva 5-7-10. Afegirem la resta d'ingredients i programarem 7 minuts a 100º, velocitat 4.

Deixarem temperar una mica i volcarem la crema sobre la tartaleta. 

Per preparar la glassa, al got net possarem tots elsingredients i programarem 10 minuts, temperatura varoma, velocitat 2. Deixarem refredar una mica i farem servir abans de que espesseixi del tot.

Mentre es fa la glassa, pelarem itallarem les fruites en rodanxes finetes i les col·locaremsobre la crema fent un dibuix.

pintarem tota la tarta amb la glassa, mirant de cobrirbé les fruites.

La deixarem a la nevera fins el momentde servir.

Bon profit.

diumenge, 15 d’abril de 2012

Mongetes del ganxet amb bacallà.

Bé, ja se que ha passat el temps i que per la nostre pena ja no recordem les vacances de Setmana Santa i només pensem en el pont que arribarà aviat, però no volia deixar de ensenya-ros el meu dinar de Divendres Sant.




Ingredients:
4 trossos de bacallà dessalat de uns 100 gr., 500 gr. de mongetes del ganxet cuites, 1 ceba picada, 3 tomàquets picats petits, un all, 2 cullerades de pimento vermell dolç, 1 culleradeta de pebre negre, una mica de julivert picat petit, caldo d'haver cuit les mongetes, oli d'oliva, farina, llorer i sal.


Preparació:
Per coure les mongetes, les posarem a remull el dia abans i les courem com tinguem costum. Reservarem les mongetes i el caldo de coure-les.


Fregirem el bacallà enfarinat en una paella amb força oli, no l'hem de fer massa. Reservarem.
En una cassola amb una mica d'aquest oli farem un sofregit amb la ceba tallada petita, els tomàquets ratllats i l'all ben picat. Quan sigui fet afegirem les especies, sal, pebre negre, pimentó vermell dolç, el llorer.


Seguidament  incorporarem les mongetes del ganxet cuites amb part del seu caldo (si necessitem més l'afegirem desprès), posarem el bacallà, i una mica de julivert picat petit. Deixarem coure durant 10 o 12 minuts vigilant que no s'enganxi.


Bon profit.

dijous, 12 d’abril de 2012

Bescuit amb poma.

Un bescuit d'aquells que sempre fas a casa, d'aquells que surten sols i que un  bon dia no se sap perquè, recordes que fa  temps, moooolt de temps que no el fas... Per què? et preguntes, per què ja no el fem? , "nuse", es un misteri...

La gracia es que la poma quedi a sobre, cuita i tobeta, encara que aquesta vegada la poma va quedar dintre del bescuit (ja ho deia jo que tallada per la meitat era molt gran...), de totes maneres, aquests bescuits humits son "de lo mejorcito" acompanyats d'un bon cafetó.




Ingredients:
3 ous, 125 gr. d'oli de girasol, 125 gr. de llet, 225 gr. de sucre, la ratlladura d'una llimona, 1 sobre de llevat químic, 250 gr. de farina i 2 pomes golden. 
Preparació:
Posarem al got de la thermomix els ous, l'oli, la llet, el sucre i la ratlladura de la llimona, batrem 1 minuto a velocitat 8.
Quan acabi afegirem el llevat i la farina, mesclarem uns segons a velocitat 5.
Posarem en un motllo greixat.

Pelarem i tallarem la poma a quarts, farem uns talls sense arribar a baix (no se si m'explico). Les repartirem per sobre de la massa i fornejarem a 180º durant 35 minuts.

Bon profit.

dimarts, 10 d’abril de 2012

Mona clàssica.

L'any passat ja tenia en ment aquesta mona, però vam tenir un Diumenge sorpresa i no la vaig poder preparar, però d'aquest any no passa, tenia moltes ganes de preparar una mona clàssica, de les de tota la vida, sense floritures ni figuretes de xocolata, volia una mona amb els seus ous, com la que menjaven els meus pares quan eren petits.

De totes maneres, crec que al meu fill petit l'hi he creat un trauma amb aquesta mona, Diumenge a la tarda, mentre la preparava no parava de preguntar... ous, ous, però per que l'hi poses ous?




Ingredients:
125 gr. de mantega, 200 gr. de llet, 25 gr. de llevat premsat, 100 gr. de sucre, 1 culleradeta de sucre vainillada, 2 ous, 550g farina de força.
Un rovell d'ou, 2 cullerades de llet, fideus de colors, gotes de xocolata, sucre humida (sucre amb unes gotes d'aigua), ous cuits (tants com vulguem posar).

Preparació:
Posarem en el got de la thermomix la mantega, la llet i el llevat, programarem 3 minuts, 40º, velocitat 1.
Agregarem el sucre, els ous i la meitat de la farina, barrejarem 20 segons, velocitat 5, afegirem l'altra meitat de la farina i barrejarem 20 segons, velocitat 5.

A continuació, programarem 2 minuts, velocitat espigola. Deixarem llevar al mateix got fins que dobli el seu volum.
Quan hi hagi llevat, traurem sobre el marbre enfarinat i pastarem de nou.

Ara donarem forma a la nostra massa, podem fer mones individuals o una gran per compartir, repartirem els ous.

Posarem les figures en la safata del forn amb un paper. Deixem llevar una altra vegada fins que torni a doblar el seu volum, lluny de corrents d'aire. Mentre pre-escalfarem el forn a 250ºC.

Barrejarem el rovell de l'ou amb la llet, reservarem.
Prepararem el sucre amb unes gotes d'aigua, reservarem també.

Quan hi hagi llevat pintarem les mones (amb l'ou i la llet) i els posem per damunt el sucre i els fideus de colors o la xocolata.

Baixarem el forn a 180º i fornejarem uns 15 o 20 minuts. Deixarem refredar sobre una reixa.

Bon profit.

dilluns, 9 d’abril de 2012

Crema d'enciam.


Suposo que aquesta serà una de les últimes cremes (calentes), de la temporada, aviat començarem a donar pas a les cremes i sopes fredes, això si, primer haurà d'arribar la caloreta.




Ingredients:
2 cebes mitjanes, 50 gr. d'oli, 300 gr. d'enciam, 50 gr. de flocs de patates, 1 pastilla de brou, 250 gr. d'aigua, 500 gr. de llet, sal, pebre blanc i unes fulles de menta.

Preparació:
Partirem l'enciam en trossos i la deixarem en aigua una bona estona.

Posarem la ceba i l'oli en el got, triturarem 4 seg. en velocitat 4. Després programarem 5 minuts a 100º velocitat 2.

Afegirem l'enciam, els flocs de patates, 250 gr. de llet, l'aigua, la pastilla de brou, la sal i el pebre. Programarem 20 minuts, a 100º en velocitat 2. Passada la meitat del temps afegirem les fulles de menta, (jo vaig posar 4 o 5).

Passat aquest temps, afegirem els altres 250 gr. de llet i triturarem 1 minut en velocitat progressiva 5-7-10, ha de quedar una crema molt fina.

Servirem acompanyada, d'unes fulles de menta, o d'una mica de enciam tallat en juliana, o fins i tot amb unes làmines fines de parmesà.

Bon profit.

divendres, 6 d’abril de 2012

Torrijas.

Aquesta es la segona part del postres que avui Divendres Sant, hem fet a casa, es un perill, per que son booooones, molt bones i relativament fàcils de fer. Total un perill, sort tenim de que  son uns dolços tan de setmana santa que la resta de l'any no pensaré en elles.




Ingredients:
1 barra de pa per fer "torrijas", 2 litres de llet, 130 gr. de sucre, 1 pal de canyella, la pell d'una taronja (només la part acolorida), 5 ous, oli d'oliva (per fregir-les).
Per arrebossar-les 150 gr. de sucre i una cullerada de canyella molta.

Preparació:
Posarem en un cassó la llet, el sucre, el pal de canyella i la pell de la taronja, posarem al foc, encara que no deixarem que arribi a bullir. Colarem i deixarem en una font fonda on xoparem el pa tallat en llesques de 1 cm. mentre la llet encara sigui calenta.

Batrem els ous. Els posarem en un plat profund on arrebossarem les torrijas.

Posarem abundant oli en una paella. Quan sigui calent. Passarem les torrijas de la llet a l'ou i  després a la paella on deixarem que es daurin per les dues cares, passarem a un plat amb paper absorbent, per deixar l'excés d'oli.

Només ens queda arrebossar-les en una barreja de sucre i canyella.

Queden millor d'un dia per a un altre, si pots esperar, clar.

Bon profit.

dijous, 5 d’abril de 2012

Pa per fer "torrijas".

Aquesta si que no la havia fet mai, recordo que les feia la meva mare quan jo era petita, encara que si no recordo malament, les feia amb pa normal.
De totes maneres, això es una bomba, no crec que convingui fer-ne gaire sovint, tot i així aquest divendres sant m'he decidit ha fer un dinar típic, típic, típic de quaresma.

Hi ha res mes típic per Quaresma que "Las torrijas", dons això es la primera part d'aquest postre. Demà mes...





Ingredients:
350 gr. de llet sencera, 1 pessic de sucre, 1 pessic de sal, 40 gr. de llevat premsat i 600 gr. de farina.
1 ou o llet per pintar.

Preparació:
Posarem la llet, el sucre i el llevat al got de la thermomix i programarem 2 minuts a 40º i velocitat 2.
Afegirem la farina i programarem 3,5 minuts, velocitat espiga.
Li donarem forma de barra i amb un cúter farem talls marcant el gruix de les torrijas.

Pintarem amb llet tota la superfície.

Posarem el forn a 50º i introduirem la massa uns 30 minuts, fins que dobli el seu volum. També posarem un recipient petit amb aigua per que es mantingui la humitat.

Quan hagi llevat i sense obrir el forn pujarem la temperatura a 200º i el deixarem uns 30 minuts més. Deixarem refredar sobre una reixa.

Per fer les torrijas, millor deixar reposar el pa d'un dia per l'altre.

Bon profit.