dimarts, 28 de febrer de 2012

Pollastre amb llimona.

Fa dies que els nens demanaven menjar xinés, i com que no tenia gaires ganes de fer els meus famosos i reconeguts rotllets primavera al forn, m'he decidit a fer un dels plats que més m'agradava quan anava a sopar al "Chino" quan era joveneta, fa taaaant i taaaant temps (no us enfoteu, estem parlant de 25 anys enrere... la cosa comença a ser seria...), en fi, pollastre amb llimona.





Ingredients:
4 pits de pollastre desossat i sense pell, sal, 1 ou, farina i oli d'oliva.
Per a la salsa necessitarem 1 cullerada de maizena, 400 ml. d'aigua, 150 ml. de suc de llimona, xerès sec i sucre.

Preparació:
Primer filetejarem el pollastre en dos trossos, el salarem, passarem per farina i ficarem en l'ou. En una paella escalfarem l'oli. Quan aquest sigui calent fregirem el pollastre fins que sigui daurat. Reservarem sobre un paper de cuina.

Per fer la salsa, barrejarem la maizena amb una mica de l'aigua, fins que es dilueixi del tot, reservarem. D'altra banda, en una altra paella barrejarem el suc de llimona amb la resta de l'aigua. Agreguem el xerès i el sucre (a gust, després podem corregir) i li donarem foc fins que comenci a bullir i s'hagi dissolt el sucre del tot.

Afegirem la maizena i tornarem a fer bullir. A foc lent cuinarem durant uns minuts fins que la salsa hagi espessit i l'alcohol s'evapori per complet.

Col·locarem el pollastre a la paella amb la salsa i cuinarem uns minuts, servirem adornant amb llimona tallada en rodanxes.

Bon profit.

dissabte, 25 de febrer de 2012

Crema de cacau.

O Nocilla de tota la vida...

Avui una altra de dolç, es nota que no en menjo. Ja que no provo el dolç, almenys l'ensumo, això puc, no? 

La recepta és del llibre "Les receptes de les nostres presentadores" de thermomix, però jo l'he tret d'internet, concretament del blog "Cocinando con Neus", encara que l'he vist a molts altres.




Ingredients:
130 gr. d'avellanes torrades i pelades, 100 gr. de sucre, 100 gr. de xocolata negra, 100 gr. de xocolata amb llet, 100 gr. de xocolata blanca, 200 gr. de llet sencera i 100 gr. d'oli de girasol.

Preparació:
Al got de la thermomix posarem les avellanes i el sucre, programarem 15 segons, velocitat 10, ha de quedar una pasta.

Afegirem les xocolates trossejades i triturarem 20 segons a velocitat 9.

Afegirem la llet i l'oli, programarem 7 minuts a 50º i velocitat 4.

Posarem la crema en un pot de vidre, i el deixarem refredar tapat.

Segons he llegit dura un mes, això sense l'Arnau pel mig, jo no crec que em duri tant. Ja us explicaré.


Bon profit.

divendres, 24 de febrer de 2012

Crema d'api.

Sopes, cremes i purés, idees varies per acabar de passar aquest hivern, que no sap si deixar-nos ja o acabar-nos de congelar...

Al mati fa fred, al mig dia calor, semblo una ceba...




Ingredients:
500 gr. d'api, 1 porro, 2 dents d'all, 2 patates mitjanes, brou de verdures, sal, pebre i oli d'oliva.

Preparació:
Tallarem la ceba en trossos petits i laminarem l'all. Netejarem l'api i el trossegem.

En una cassola posarem una mica d'oli, afegirem la ceba, l'all i l'api. Sofregirem, mentre pelem i tallem la patata en trossos petits, afegirem a la cassola, salpebrarem i deixarem 10 minuts a foc mig.

A continuació cobrirem amb el brou de verdures (si ens faltés li podem afegir una mica d'aigua), taparem i courem tapat durant 20 minuts a foc lent. Quan sigui fet, triturarem amb la batedora i ho passarem per un xinès o un passapurés fi, aquest pas en aquest puré és necessari per eliminar els fils de l'api.

Bon profit.

dimecres, 22 de febrer de 2012

Quiche de tomàquet.

Fa dies que estic cansaaaaada, molt cansada, i encara no es primavera, que faré quan arribi la primavera?


Això es reflexa al blog i a la cuina de casa meva, feia molts divendres (dia especial per excel·lència) que no feia res "especial" (es curiós dir que una quiche es especial...), be, volia dir alguna cosa per sopar de aquella manera... tranquil, veient la tele, sense haver de para la taula (ni haver de recollir-la), en fi un sopar de picoteo en tota regla.


Mira si estic malament, que aixo va ser la setmana passada i estem a... dimecres. Uf.





Ingredients:
1 massa de pasta brisa, 2 o 3 tomàquets madurs (però que siguin forts), 2 ous, 150 gr. de formatge edam ratllat, 1/4 l. de llet, pebre, sal, orenga i olives (negres, millor que verdes).

Preparació:
Pre-escalfarem el forn a 250º.

Folrarem un motlle de quiche amb la massa brisa, posarem una mica de pes per evitar que pugi, ficarem una estona al forn, no la farem del tot.

Ratllarem el formatge una mica gruixut i batrem els ous amb la llet i el pebre (al gust de cadascun). Traurem la massa del forn i repartirem per damunt el formatge, afegirem els ous i els tomàquets que tindrem tallats en llunes, salarem i afegirem l'orenga.

Ficarem la quiche al forn uns 30 o 35 minuts, primer, una estona només per baix i després per dalt i per baix, fins que estigui completament quallat l'ou.

Bon profit.

dissabte, 18 de febrer de 2012

Escuma de fruits vermells.

Avui toca una de postre...  però fàcil eh! i de dieta... o casi.




Ingredients:
2 clares d'ou, 100 gr. de fruits vermells congelats (jo poso maduixes), sucre glass al gust (jo poso 4 cullerades, una per ració).

Preparació:
Posarem les maduixes en el got de la thermomix i triturarem a màxima potència, fins que quedi un puré. Posarem la "papallona", afegirem les clares i programarem 2 minuts a velocitat 3.5, gairebé al final del temps afegirem el sucre.

Queda millor fer-ho al moment, però si l'hem de fer una estona abans el mantindrem al congelador, sempre que no sigui molta estona. 

Bon profit.



Això no ho he fet mai, però com la meva "cunyada petita", m'ha demanat aquesta recepta i se que li agrada molt aquest postre, l'hi passo per fer-la sense la thermo.

Ingredients:
200 ml. de nata per muntar (+35% M.G.) molt freda, 4 cullerades de sucre i 300 gr. de maduixots (sense congelar).

Preparació:
Posar els maduixots trossejats a una cassola, cobrir-los amb una mica d'aigua i el sucre, portarem ha ebullició fins aconseguir un xarop. Apartarem la meitat del xarop i triturarem la resta, deixarem refredar.

Muntarem la nata i amb molta cura barrejarem amb les maduixes amb moviments envolvents, perquè no es baixi la nata.

Podem presentar-ho amb un rajolí del xarop reservat per damunt.

Bon profit, altra vegada.

dimecres, 15 de febrer de 2012

Sopa vegetal amb formatge brie.

No tinc gens clar si soc jo, que tinc fred o el fred em te ami.

Ja no ser que fer per combatre aquest fred siberià que tenim a casa nostre, l'altre dia, repassant un recull de fotografies i receptes arrencades directament de moltes revistes, vaig trobar aquesta sopa (juntament amb moltes altres coses...), i vaig pensar que m'aniria molt be per combatre el fred.

A veure que porta?
Ui! tinc de tot... vaig a fer-la.






Ingredients:
100 gr. d'espinacs congelats, 2 porros, 3 pastanagues mitjanes, 1 gra d'all, 2 patates mitjanes, 1 branca de romaní, 100 gr. de formatge brie, 1 l. de brou de verdures, oli d'oliva i sal.

Preparació:
Pelarem i rallarem les patates i les pastanagues. Netejarem els porros i els tallarem en juliana, picarem l'all.

Sofregirem totes les verdures fins que siguin toves. Afegirem el brou i la branca de romaní. Courem tot junt 5 minuts.

Afegirem els espinacs congelats i deixarem fins que trenqui el bull, courem 5 minuts, rectificarem de sal.

A l'hora de servir tallarem el formatge em làmines i es posarem per sobre.

Bon profit.

dilluns, 13 de febrer de 2012

Arròs "campero" o arròs de camp.

Aquest que porto avui es un plat molt socorregut, a mi m'ha tret de més d'un dinar imprevist, us dono els ingredients que jo vaig posar el dissabte passat, però ben bé podríeu canviar-los tots i segur continuaria sent bo. No poso quantitats, ja sabeu que jo l'arròs el faig amb el conte de l'avia i no m'he parat mai pa pesar-ho (un dia d'aquests m'hauré de posar...), amb l'aigua faig igual vaig afegint segons vaig necessitant.

També li podríem canviar el nom i dir-li arròs del que tinc per la nevera.




Ingredients:
Arròs rodó, unes botifarres (jo de de bolets), pebrot verd, pebrot vermell, mongetes verdes, uns espàrrecs verds, un grapat de faves i un altre de pèsols, bolets en conserva (jo rovellons), com 6 cullerades del meu sofregit (tomàquet, ceba, pebrot vermell i verd, julivert, un bon doll de conyac, sal i pebre, tot passat pel turmix), 1 culleradeta de carn de nyores, brou de verdures, sal i oli d'oliva.

Preparació:
Posarem en la paella una mica d'oli i afegim les botifarres i els pebrots trossejats. Sofregirem.
Mentrestant anirem tallant les verdures en trossos no gaire petits, ho afegirem a la paella. Salarem i deixarem a foc mitjà fins que sigui mig fet. Afegirem el sofregit i deixarem a foc suau fins que sigui completament fet.
Mentrestant rentarem i escorrerem els bolets.
Afegirem l'arròs i el sofregirem bé, afegirem la carn de les nyores, els bolets i el brou de verdures que tindrem calent, salarem.

Segons el senyor Fermí Puig a Rac1 deixarem a foc fort uns 10 minuts i baixarem el foc la resta de la cocció. Rectificarem de sal de ser necessari.

Apagarem el foc i ho deixarem reposar tapat uns 5 minuts abans de menjar-lo.

Bon profit.

dijous, 9 de febrer de 2012

Gelat de formatge curat i codony


Aquesta es una d'aquelles que no se si arribaré a repetir, no es que hagi agradat massa en general a casa meva, ami si que m'ha agradat, tot i que te un gust molt particular, una mica fort, amb tot i això no esta malament, l'acabaré encara que sigui de mica en mica.

Si sou uns fanàtics del formatge curat i teniu ganes de provar-lo, aquí teniu la recepta.





Ingredients:
1 terrina de formatge semi-curat de 125 gr. President, 1 ou, 50 gr. de sucre invertit, 50 gr de sucre, 150 ml. de llet, 150 ml. de nata, 75 gr. de formatge curat, 40 gr. de codony (també casolà, però fet per la meva germana).

Preparació:
Posarem en el got de la thermomix, la terrina de formatge, l'ou i els sucres, batrem 20 seg. en velocitat 6. Reservarem.

En el got, sense rentar posarem la llet, la nata i el formatge curat tallat en trossos, triturarem 20 seg. en velocitat 6 i programarem 5 minuts a 80º en velocitat 3. Afegirem ara la barreja anterior i batrem 20 segons en velocitat 8. Cuinarem el conjunt durant 4 minuts a 70º en velocitat 3.

Reservarem en la nevera ben tapat mínim 8 hores.

Tallarem el codony en daus petits i els barrejarem amb la crema just abans de posar-la a la cubeta de la geladora.

Posarem la geladora en marxa i anirem afegint la crema a poc a poc pel forat de la tapa, en uns 45-50 minuts tindrem llest el nostre gelat, el ficarem en un recipient hermètic i ficarem al congelador 1 hora mínim abans de consumir.

Si el tenim congelat el treurem del congelador una estona abans de consumir-lo.

dilluns, 6 de febrer de 2012

Brioix farcit.

Aquesta recepta està presa del llibre de masses de Thermomix.





Para el brioix: 150 gr de llet, 1 culleradeta de sal, 50 gr de sucre, 50 gr de mantega a temperatura ambient, 3 rovells d'ou, 20 gr de llevat fresc, 400 gr de harina.
Per al farcit: 200 gr. de gall dindi o pernil York i 200 gr. de formatge que es fongui.

Preparació:
Introduirem en el got de la thermomix, la llet, la sal, el sucre i la mantega, programarem 1 minut a 40º, velocitat 2.
Afegirem els rovells, el llevat i barrejarem uns segons en velocitat 2. Afegirem la farina i programarem 15 seg. a velocitat 6 i després amassarem 2 minuts a velocitat espiga.

Estirarem la massa formant un rectangle i tallarem els laterals de la massa en tires diagonals, deixarem en el centre un terç de la massa sense tallar.
Pintarem la superfície de la massa amb mantega fosa, i col·locarem al centre el farcit.

Anirem entrellaçant les tires dels laterals alternant-les com si fos una trena.
Pintarem la trena amb ou batut i la deixarem en un lloc càlid fins que doble el seu volum. Jo la fico al forn a 50º, amb tot i això va estar gairebé una hora llevant. Pintarem amb ou una altra vegada i fornejarem a 180º fins que estigui daurada.

Bon profit.

dimecres, 1 de febrer de 2012

Croquetoterapia.

Ja fa un parell d'anys en una xerrada al institut dels meus fills, parlaven de com aconseguir que els adolescents s'obrissin amb nosaltres, que ens expliquin les seves coses i el psicòleg que feia la xerrada va dir que una manera molt bona era fer "croquetoterapia", ell deia que si els nois ens ajuden a fer croquetes, tard o d'hora ens explicaran el que els preocupa, sense haver de preguntar res. Bé des de llavors hem fet més d'una vegada croquetoterapia a casa meva.

Aquesta es la meva aportació a la proposta que ens fan des dels blogs "Els fogons de la Bordeta" i "Xocolata desfeta" que aquest mes ens demanen croquetes.




Ingredients:
La carn de fer el caldo: vedella, pollastre, etc..., 200 gr. pernil serrà (opcional), 70 gr. oli d'oliva, 2 cebes petites, 150 gr. farina, 600 gr. de brou o llet, sal, nou moscada i pebre.

Preparació:
Primer picarem amb un o dos cops de turbo el pernil serrà, el reservarem, afegirem al got la carn, la picarem amb un o dos cops de turbo, ha d'estar picada no feta puré , reservarem amb el pernil.

Sense netejar el got posarem l'oli, l'escalfarem 5 minuts, temperatura varoma, velocitat 1. Afegirem la ceba picada i la sofregirem 5 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.
Afegirem la farina i programarem 6 minuts, 100º, velocitat 4, finalment afegirem el brou o la llet, la sal, el pebre mòlt i un polsim de nou moscada i programarem 4 minuts, 100º velocitat 4 fins a aconseguir que la beixamel quedi espessa.

Afegirem aquesta beixamel a la carn que tenim reservada i barrejarem bé. Quan sigui freda la guardarem en la nevera fins l'endemà, necessitem que la massa sigui ben freda per poder fer bé les croquetes.

I aquí ve la "croquetoterapia" sol·licitarem la inestimable col·laboració de alguna ànima caritativa i "liarem" les croquetes a maneta, segons el costum, aquesta vegada van tocar rodonetes.

Les arrebossarem en pa ratllat, ou i una altra vegada amb pa rallat.

És el moment de congelar-les, o de fregir-les amb l'oli molt calent, vigilant no cremar-nos quan provem la primera croqueta sortida directament de la paella, ja que segur no podrem esperar que es refredin ni una mica.

Bon profit.