diumenge, 29 de gener de 2012

Oli picant.

Aprofitant que fa dies es va acabar l'oli que tenia fet per acompanyar les pizzes, avui l'he repetit i així, aprofito i el penjo al blog.





Ingredients:
Oli d'oliva 0,4º, 3 o 4 grans d'all, cayena seca, pebre sencer i 1 fulla de llorer.


Preparació:
Sense pelar els alls, els xafarem donant-los un cop amb el ganivet i els introduirem a l'ampolla. Afegirem també cayena seca i pebre al gust i la fulla de llorer.


Cobrirem amb l'oli, tancarem l'ampolla i agitarem perquè els ingredients es barregin be.


S'ha de deixar reposar uns dies abans de fer-ho servir, perquè l'oli agafi be el sabor.


Les pizzes queden molt bones posant-li una mica d'aquest oli per damunt just quan surt del forn, però com que no a tothom li agrada, jo no l'hi poso quan la trec del forn, si no a taula.


Bon profit.

dissabte, 28 de gener de 2012

Bescuit integral amb taronja i poma.


La meva amiga Pilar em va passar la recepta d'una boníssima, molt semblant a aquesta però sense la poma, jo la he fet alguna vegada, però es que la poma al forn m'agrada tant i amés amb la farina integral no hem sentiré tant culpable quan demà faci una mossegadeta amb el cafè... es que es cap de setmana!!!






INGREDIENTS:
1 taronja amb pell, 4 ous, 250 gr. de sucre morè, 2 iogurts naturals descremats, 120 gr. d'oli de girasol, 280 gr. de farina integral, 1 sobre de llevat, 1 pessic de sal i 2 pomes golden.

PREPARACIÓ:
Posarem al got de la thermomix la taronja amb pell, ben rentada i tallada en 8 trossos, el sucre moré i els ous. Programarem 3 minuts, a 40º i velocitat 5. Quan acabi el temps, tornem a programar 3 minuts, a velocitat 5, sense temperatura.

Mentrestant, pelarem i trossejarem les pomes. Reservarem.

A la masa del got, li afegirem els dos iogurts i l'oli. Barrejarem 20 segons, a velocitat 3.

Afegirem la farina, el llevat i un pessic de sal. Programarem 10 segons, a velocitat 3.

Tirarem la poma i mesclarem amb l'espàtula, i moviments envolvents.

Posarem en un motlle greixat i fornejarem a 180º (amb el forn pre-esclafat), durant 40 minuts. Els 15 primers minuts posarem calor només a baix i la resta del temps amb calor a dalt i a baix. Punxarem per comprovar que aquesta fet.

Desemmotllarem i deixarem refredar en una reixeta.

Bon profit.

dilluns, 23 de gener de 2012

Fricandó de tota la vida.


Avui toca una d'aquelles de sempre, d'aquelles que han fet les avies, les mares, nosaltres i espero que els meus fills també la facin el  dia que siguin ells els que es barallin amb els fogons.

El fricandó es un plat d'aquells tan típics, tan típics que segur que podem trobar moltes versions diferents, gairebé tantes com cassoles. Aqui deixo la meva.




Ingredients:
1 Kg. de vedella per fer fricandó, 1 ceba gran, 1 tomàquet madur, 500 gr. de rovellons, 2 dl. de vi blanc sec, 3 dl. de brou de carn, oli, sal, farina i pebre.

Preparació:
Primer de tot saltejarem una mica els rovellons que haurem rentat bé amb una gota d'oli,  en una cassola preferiblement de fang, reservarem. Sal-pebrarem la carn, l'enfarinarem lleugerament i la saltejarem, amb l'oli ben calent fins que sigui ben daurada, reservarem.

A la mateixa cassola prepararem un sofregit amb la ceba i el tomàquet tallat ben petit (jo ho passo per la batedora).

Afegirem la carn i els rovellons, repartirem 2 cullerades de farina i remourem bé per fregir-la i que no ens deixi sabor a farina crua, afegirem el vi. Deixarem coure lentament durant 10 minuts.

Afegirem el brou i continuarem la cocció uns 40 minuts, fins que la carn sigui tendre.

Bon profit.

dijous, 19 de gener de 2012

Brioix.


El brioix es una massa que m'ha costat molt decidir-me ha fer, no se per que però hem feia por, total, que com diu el meu jefe petit "qui mai fa res, mai s'equivoca", així dons que havia de perdre... no gaire.


No va sortir del tot malament, oi?

Aquesta recepta surt del llibre de masses de Thermomix.






Ingredients:
150 gr de llet, 1 pessig de sal, 50 gr de sucre, 50 gr de mantega a temperatura ambient, 3 rovells d'ou, 20 gr de llevat fresc, 400 gr de harina i dos cullerades de sucre avainillat.


Preparació:
Introduirem en el got de la thermomix, la llet, la sal, el sucre i la mantega, programarem 1 minut a 40º, velocitat 2.
Afegirem els rovells, el llevat i barrejarem uns segons en velocitat 2. Afegirem la farina i programarem 15 seg. a velocitat 6 i després amassarem 2 minuts a velocitat espiga.


Traurem la massa del got amb les mans mullades d'oli, espolsarem farina sobre el marbre i sobre la massa, poca, només per que no quedi tan enganxifosa. La dividirem en sis parts mes o menys iguals, farem boles i repartirem en un motllo que haurem untat de mantega, posarem una bola al centre i les altres cinc repartides pels voltants.


Pintarem amb ou batut i deixarem llevar en un lloc càlid fins que dobli el seu volum, un cop hagi llevat espolvorejarem amb sucre i fornejarem a 200º amb el forn pre-escalfat fins que estigui daurada (uns 20 minuts). Podem punxar amb un pal de broqueta per comprovar que sigui cuit.

Bon profit.

dimarts, 17 de gener de 2012

Mandonguilles de bacallà amb salsa de piquillos.

Mandonguilles, uf, a mi hem costa de fer-les, sobre tot aquestes que m'és complicat fer que quedin rodonetes i no semblin platets voladors, però després ve el moment de menjar-les i llavors penso... per que no les faig mes sovint.
Algú coneix algun "truquillo" per fer-ho més fàcil?




Ingredients:
Per les mandonguilles: 1 kg. de bacallà fresc, 1 ceba petita, 2 ous, 1 tall de pa bimbo remullat en llet, 2 cullerades de pa rallat, farina, julivert picat, 1 all, oli d'oliva i sal.
Per la salsa: un pot de pebrots del piquillo,1 ceba petita, 1 tomàquet madur, 2 o 3 cullerades de nata líquida per cuinar, oli i sal.

Preparació:
Netejarem de pell i espines el peix, esmicolarem i reservarem dins d'un bol.
A una paella,amb una mica d'oli sofregirem la ceba i l'all picats petits, escorrerem l'oli sobrant i l'afegirem al peix. Afegirem la resta d'ingredients, els ous, el pa rallat, el pa de motlle, la sal i el julivert.
Anirem fen les mandonguilles i les passarem per una mica de farina (sense excés), les fregirem 2 minuts a la paella i reservarem.

Per fer la salsa, a la mateixa paella amb una mica d'oli sofregirem la ceba picada i el tomàquet madur rallat. Afegirem els piquillos, salarem i courem 20 minuts aproximadament. Quan els piquillos siguin tendres, afegirem la nata i passarem per la batedora i el passapurés.

Incorporarem les mandonguilles a la salsa i posarem al foc fins que trenqui el bull. Apagarem el foc i taparem, les mandonguilles no han de ser gaire grans per que es facin en poc temps.

Bon profit.

diumenge, 15 de gener de 2012

Arròs de bacallà i carxofes.

Amb aquesta recepta accepto la proposta que per aquest mes de Gener ens proposan des de "els fogons de la Bordeta" i "xocolata desfeta".

La veritat es que no tenia gens clar que faria, les carxofes m'encanten, pero no les cuino de gaires maneres diferents. Aquest plat el vaig tastar al dinar d'empresa d'aquest nadal i em va encantar. Clar que el que menys m'agrada d'aquest plat es l'arròs...





Ingredients:
400 gr d'arròs, 200 gr de bacallà dessalat, 2 tomàquets madurs mitjans, 1 ceba, all, julivert, una mica de sucre, aigua i 6 carxofes.


Preparació:
Prepararem un sofregit de ceba, l'all i julivert tot ben tallat petitet o passat per la batedora. El confitarem a foc suau.
Seguidament el tomàquet que haurem ratllat (afegirem una mica de sucre per treure-li l'acidesa) l'afegirem a la cassola.

Un cop el sofregit amb el tomàquet sigui llest, afegirem les carxofes, que haurem tallat i mantindrem amb una mica d'aigua i llimona per que no es posin negres, les anirem coent una mica.


Esmicolarem el bacallà (que tindrem en remull) l'afegirem al sofregit i li donarem unes voltes.
A continuació posarem l'arròs i el sofregirem. Afegirem l'aigua (dos mesures i mitja per una d'arròs) i salarem.


Deixarem bullir uns minuts a foc fort i després a foc més baix fins que l'arros sigui llest.

Bon profit.



divendres, 13 de gener de 2012

Galetes de parmesà.

L'any passat van ser melmelades, aquest any galetes, l'any vinent... ja veurem.

No tenia gens clar que faria con a detall de Reis per aquest any, però quan vaig veure aquestes galetes al bloc "Gastroadikta" no em vaig poder resistir. Les vaig fer unes setmanes abans de reis i no van durar ni una tarda, no estan bones, estan "tremendas", això si, no son dolces, però a mi que m'agrada el saladet...

Aixi dons el dia abans de Reis el meu "pinxe" Rubèn i jo ens vam passar tooooota la tarda fent galetes, vam fer aquestes de parmesà i les fantàstiques galetes d'avena, al final semblàvem una pastisseria industrial.




Ingredients:
80 gr. de formatge parmesà en pols, 125 gr. de mantega a temperatura ambient, 200 gr. de farina, una mica de sal, mig sobre de llevat, una clara d'ou batuda (per pintar-les) i llavors de rosella (per decorar).

Preparació:
Posem en el got de la thermomix la farina, el parmesà, la mantega, la sal i el llevat, programarem 15 segons a velocitat 6.

Traurem la massa i l'acabarem de lligar. L'estirarem amb un corró, entre dos papers de forn, i la deixarem amb un gruix de 5 mm. la deixarem a la nevera durant 1 hora aproximadament.

Mentrestant pre-escalfarem el forn a 180ºC.

Quan hagi passat l'hora, les traurem, retirarem el paper de sobre i les tallarem amb un talla-pastes, les posarem damunt d'una safata de forn, pintarem la superfície amb la clara d'ou i decorarem amb les llavors de rosella.

Introduir-les al forn i coure-les uns 15 minuts, fins que tinguin un color daurat.

Bon profit.

dimecres, 11 de gener de 2012

Pollastre amb pebre verd.

Avui toca una d'aquelles fàcils, fàcils, rapidetes de fer i resultona per sopar, un dia de cada dia deixant descansar una mica la planxa (a casa meva es un no parar, ja esta demanant la jubilació pobreta).

Com podeu comprovar, jo no he fet pits de pollastres, m'he decidit per unes contra-cuixes.




 
Ingredients:
4 pits de pollastre, 4 grans d'all, 2 copes de vi blanc, 1 cullerada de farina, sal, oli d'oliva i 1 cullerada de pebre verd en gra.

Preparació:
Picarem finament els grans d'all i els barrejarem amb el vi. Salpebrem els pits de pollastre i els posarem a macerar amb el vi i els alls unes dos hores. 

Escalfarem unas 2 cullerades d'oli a una cassola i afegirem els pits, els salarem, afegirem la maceració on haurem disolt una cullerada de farina. Ho deixarem coure a foc molt fluix amb la cassola tapada, (si el suc queda molt espés, el podem aclarir amb una mica d'aigua i si es molt claret afegirem una mica de maicena disolta a una mica del mateix suc).

Quan el pollastre estigui al punt, afegirem els grans de pebre verd i ha deixarem coure 10 minuts més.

Bon profit.

dimarts, 10 de gener de 2012

Coca de pasta de full amb cabell d'àngel.

Com sempre per cap d'any ens juntem a casa per sopar amb la família, encara que després de menjar els raïms sempre quedem amb algú, que potser ha estat sopant amb nosaltres, potser ha vingut després.

Sempre preparo alguna cosa per aquesta llarga tertúlia (que sovint acaba amb els xurros...), normalment feia uns bombons però aquest any m'he decidit per preparar també aquesta pasta de full, que vaig tallar a trossos, tot i que d'entrada no semblava tenir gaire èxit, a mida que la nit anava avançant no va quedar ni una engruna.




Ingredients:
1 làmina de pasta de full, cabell d'àngel, 1 ou, pinyons, ametlla picada, fideus de xocolata i sucre glass.

Preparació:
Tallarem la pasta de full en dos trossos i escamparem per sobre d'una part el cabell d'àngel i els fideus de xocolata, deixarem un dit a les vores sense omplir. Pintarem les vores amb ou batut i tancarem amb l'altre meitat de la pasta de full, apretarem els marges amb una forquilla per sellar-los, pintarem amb l'ou batut tota la superfície i repartirem per sobre els pinyons i l'ametlla.

Courem al forn pre-escalfat a 200º durant uns 15 minuts, fins que veiem daurada la pasta de full. Deixarem refredar i espolsarem sucre glass pel damunt.

Bon profit!


diumenge, 8 de gener de 2012

Polvorons??? o... Galetes.

En aquest blog col·labora tot-hom, el que no demana alguna recepta, directament em dona la recepta per que la provi, i a mi que m'agraden els reptes els poso tots en marxa, o com a mínim ho intento.

Aquesta me la va fer arribar la meva amiga Susana, per ser exactes em va passar dos receptes, aquesta i una light, però vaig pensar... que carai!!!, es Nadal i fins el dia 9 no recupero la dieta... tant es, no els vaig poder tastar, no vaig arribar a temps.

Es curios, però en teoria eren uns polvorons i al forn van acabar sent galetes.

 


Ingredients:
200 gr. de farina, 200 gr. de mantega a temperatura ambient, 100 gr. de sucre glass, canyella molta, 1 rajolí D'anís.

Preparació:
Amb un batedor, mesclarem la farina tamisada amb la mantega, el sucre, una mica de canyella i l'anís.
Treballarem bé tots els ingredients amb les mans fins que no quedin grumolls i ens quedi una massa llisa.
Farem boletes i les reservarem a la nevera com a mínim una hora tapades amb un drap. Passat aquest temps aixafarem lleugerament les boletes i les fornejarem uns 15 minuts a 150º.

Retirarem els polvorons del forn i els espolsarem amb una mica de canyella i sucre glass.

Bon profit.

divendres, 6 de gener de 2012

Tortell de Reis.

I amb això rematem el Nadal (gracies a Deu). Tornarem a cuidar-nos, encara que haig de reconèixer que m'he portat força bé. Però ja tinc ganes de tornar a la rutina, dilluns al cole (gracies a Deu...).

Hem estrenat any, intencions, esperances i ganes, moltes ganes de sortir d'aquesta. 

Aquest es es segon tortell que faig, el del l'any passat va anar directament a les escombraries, però jo, que no soc de Mataró, però també soc una mica "capgròs" ho he tornat a intentar, no sé si me n'he sortit però aquest any l'hem pogut tastar, l'any vinent tornarem a intentar-ho i esperem que la tercera sigui la vençuda i em quedi tan fantàstic con els que he vist en alguns dels vostres blocs.



Ingredients:
Per el sucre glass aromatitzat:
120 g de sucre, la pell d'una llimona, la pell d'una taronja, només la part de color.
Per a la massa mare:
70 gr. de llet, 10 gr. de llevat de forner, 1 cullereta de sucre i 130 gr. de farina de força.
Per a la massa del tortell:
60 gr. de llet, 70 gr. de mantega a temperatura ambienti, 2 ous,
20 gr. de llevat de forner, 30 gr. d'aigua d'atzaar, 450 gr. de farina de força i un pessic de sal.
Per decorar:
1 ou batut, sucre humit amb unes gotes d'aigua i perles de xocolata.

Preparació:
Posarem en el got de la thermomix molt sec el sucre i polvoritzarem 30 seg. en velocitat progressiva 5-7-10.
Afegirem les pells de llimona i taronja i programarem 15 seg, velocitat 5-7-10. Retirarem i reservarem.
Posarem tots els ingredients per a la massa mare al got i programarem 15 seg. en velocitat 4. Retirarem del got, farem una bola. La introduirem en un bol i la cobrirem amb aigua temperada, quan floti i dobli el seu volum, estarà llesta.

Posarem en el got els ingredients de la massa del tortell, el sucre que teníem reservat i la massa mare, programarem 30 seg. en velocitat 6, ajudarem amb la espàtula pel vocal.
Pastarem 3 minuts en velocitat espiga. Deixarem reposar dins del got fins que la massa surti pel bocal. Tornarem a baixar la massa i tornarem a programar 1 minut en velocitat espiga.

Retirarem la massa del got amb les mans mullades d'oli (és molt enganxifosa), i la posarem al marbre de la cuina enfarinat. Farem una bola i la posarem a la safata del forn amb un paper, formarem el tortell  introduint els dits en el centre i obrint la massa a poc a poc, ha d'ocupar gairebé tota la safata del forn. Pintarem amb ou batut i adornarem amb el sucre humitejat i amb algunes llavors de xocolata (o fruites dolces, però a nosaltres no ens agraden).
Deixarem reposar fins que doblegui el seu volum, (jo vaig marxar a veure la cavalcada i la vaig deixar dins del forn apagat).

Pre-escalfarem el forn a 200º i fornejarem uns 20 minuts, durant els últims 5 minuts he posat la temperatura a 180º, i amb tot i amb això se'm torrat una miqueta de mes.

Bon profit.

dimarts, 3 de gener de 2012

Filet de porc iberic amb salsa de Pedro Ximenez.

Avui us presento part del sopar de cap d'any a casa meva. Una recepta simplement fantàstica, molt, però que molt fàcil de fer i segur que us agradara a tots.

La recepta original es tal i com us la presento amb filet de porc, encara que jo vaig posar menys filet i vaig afegir unes galtes també ibèriques.

El filet estava bo, però les galtes... segur que son pecat.

 


Ingredients
4 filets de porc ibèrics, 1 ceba gran, 250 ml. de brou de pollastre, 125 ml. de vi Pedro Ximénez, 50 gr. de panses moscatell, 50 gr. de prunes sense os, 1 cullerada de farina, oli d'oliva, sal i pebre negre.

Preparació:
Pelarem la ceba i la tallarem en juliana. Les posarem en una cassola de fang amb una mica d'oli a foc suau. Deixarem fins que es quedi transparent, si és necessari afegirem unes cullerades de brou.

Agafarem els filets i els salpebrarem. En una paella gran posarem una miqueta d'oli i daurarem els filets a foc fort perquè es tanquin i així quedin més sucosos després. Quan estiguin daurats, els traurem de la paella i els reservarem.
Deixarem la paella al foc, afegirem el Pedro Ximénez. Remourem bé per recollir del fons tot el suc que ha quedat, reservarem.

Quan la ceba sigui ben transparent afegirem una cullerada de farina i remourem bé perquè la farina no quedi crua. Afegirem el vi a les cebes.
Remourem un minut i afegirem els filets i el brou de pollastre que tindrem calent. Afegirem les panses i les prunes a la salsa. Tindrem a foc fort fins que la salsa s'espesseixi al nostre gust.

En una mitja horeta aproximadament haurà aconseguit una textura cremosa.

Bon profit.